Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája
cím4026 Debrecen,Péterfia 1-7.
tel+36 52 614 893
fax+36 52 534 607
e-mail
OM azonosító 031110
További tartalmakért kattints a képre!
További tartalmakért kattints a képre!
Digitális témahét

"Tudatos hálójárók"

Digitális témahét

2018. április 9-13. között iskolánk a szokásoknak megfelelően idén is megrendezte a Digitális témahetet. A mostani fiatal generáció számára oly természetes közegben, az online, robotizált dimenzióban működő rendszerekről szerezhettek a nebulók új ismereteket egész héten. Kíváncsiságuk és lelkesedésük nem lanyhult az utolsó foglalkozásokon sem. Öröm ez a szervezők és a pedagógusok számára egyaránt. Ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen iskolánk értékrendjét alapul véve a tudatos hálójárásra történő nevelés alapja ezeken az alkalmakon nem lehetett más, mint Isten mindig aktuális üzenete:

„Minden szabad nekem, de nem minden használ.
Minden szabad nekem,
de ne váljak semminek a rabjává.”
(1Kor6,12)

A programsorozat keretében a 7. évfolyamosoknak hatalmas kiváltságot jelentett, hogy az NI Hungary Kft. gyárlátogatás keretében lehetőséget biztosított számukra, hogy betekintést nyerjenek a vállalat mindennapjaiba. A látogatás során  a gyártásban használt technológia, valamint a kapcsolódó folyamatok és logisztika mellett megismerhették az NI szervezeti kultúráját is.  Ugyanakkor bepillantást nyerhettek egy összetett működésű, high-tech gyártócsarnok mindennapjaiba, és felfedezhették  az elektronikai eszközök technológiai hátterét valamint a mérnöki és természettudományi pályákban rejlő lehetőségeket.

Kapcsolódó galéria

Az 5. évfolyam a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár vendégszeretetét élvezte, amikor több csoportra osztva megismerhette a robotszkenner működését és ismereteket szerezhetett a könyvek digitalizálásáról.  Kalandként élték meg a könyvtár alagsorában található tömörraktár (dokumentumraktár) felfedezését is.    Megtekinthették a helyismereti gyűjteményben digitalizálásra váró dokumentumokat (régi könyveket, iskolai értesítőket, folyóiratokat, mikrofilmeket, fotókat, régi színezett képeslapokat). Hasznos adatbázisok felderítése sem maradhatott el, hiszen a digitalizált dokumentumokat tároló rendszerek megismerése a későbbiek során nagyban segítheti majd diákjaink önálló kutató munkáját.

Kapcsolódó galéria

Itt hagyta digitális lábnyomait a Telenor Magyarország, amikor látogatásukkal megtisztelték intézményünket. A Tudatos Net tananagyuk segítségével tartott  a 2*45 perces oktatásukat két témakör köré építették fel:  ezek a digitális lábnyom és a cyberbully (online bántalmazás) égető és aktuális tárgykörei.

Kapcsolódó galéria

A Digitális témahéten az informatika- és más szaktárgyi órákon is különös hangsúlyt fektettünk az internet tudatos és kontrollált használatának hangsúlyozására, az egyre mélyebben és szélesebb körben ismertté vált  veszélyekre történő felhívásra.

Az összes évfolyamot bevonva informatika háziversenyt hirdettünk meg. Lelkesen böngésztek nebulóink, miközben maguk ébredhettek rá: szinte észrevétlenül tantárgyi ismereteik is bővültek. A rengeteg élményt és ismeretet kínáló esemény közepette mégis az alsósok rajzaiból rendezett kiállításnak köszönhetjük, hogy ez a hét igazán színesre sikerült.

Kapcsolódó galéria

Iskolaorvos

Név: Dr. Józsa Tibor

Tel:

Rendelési idő: Csütörtök: 8:00-12:00

Helye: Debrecen, Füvészkert u. 4.

Fogadóóra: Hétfő: 8:00-10:00

Helye: Debrecen, Füvészkert u. 4.

Iskolavédőnő

Név: Koncz Judit

Tel: -

Ellátás helye: Debrecen, Füvészkert u. 4. szám alatti iskola-egészségügyi rendelő

Ellátás ideje: Hétfő 8:00-16:00

Páros hét: Csütörtök 8:00-16:00

Páratlan hét: Szerda 8:00-16:00

Tanácsadás ideje: Hétfő 8:00-10:00 (helye: Az iskolában; Péterfia 1-7. tetőtér 003-as szoba)