Robotika

Szakkörök

Iskolánk a  2015/16. tanévtől csatlakozott az NI Mentor Programhoz.
Az NI mentorprogram iskolánkban délutáni szakkörként működött heti két alkalommal.
Az első időszak legfontosabb feladata a gyerekek számára az alapozás megteremtése volt. A foglalkozások során a tanulók megismerték a LEGO Mindstorms készlet elemeit, lehetőségeit. Megtörtént az alapgép építése az építési segédlet alapján. A második időszakban a programozás szempontjából ismerkedtünk a LEGO NXT 2.0 grafikus programozás nyelvével, a szenzorok működésével, beállításaival, vezérlésével. Programozás elméletben a logikai programozás alapelemeivel (lineáris felépítés, feltételes elágazások, ciklusok) foglalkoztunk.
A szakkörösökkel részt vettünk az Agóra Tudományos Élményközpontban megrendezett – NI Akadémia – A jövő szakembereiért! – előadássorozaton, ahol érdekfeszítő és izgalmas előadásokat hallgathattunk meg. A témák nagyon sokfélék voltak. Nagyon jól éreztük magunkat, sok új információt tudtunk meg a bennünket körülvevő világról, a legújabb technológiáról, fejlesztésekről. A lelkes részvételünk jutalmaként az NI megajándékozott bennünket egy myDAQ eszközzel.
2016. májusában részt vettünk a Területi Robotszumó bajnokságon ahol iskolánk szakkörösei 3. helyezést értek el.
A gyerekek részéről olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a 2016/17. tanévtől már a 7. évfolyam tanmenetébe is beillesztettük a Robotikát, mellyel a kreativitás, a problémamegoldás, a logikus gondolkodás, a programozási készségek fejlesztése a célunk. Az izgalmas projektek megvalósítása során tanulóink gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek , ami meghatározó lehet a jövőjük szempontjából, hiszen az itt szerzett ismereteknek köszönhetően folytatják majd tanulmányaikat a mérnöki területeken.